Over maatschappelijke thema’s
die mij bezig houden

Vrij werk

Als ik naast het fotograferen van uitvaarten nog tijd over heb, neem ik zo nu en dan ook andere opdrachten aan voor particulieren of bedrijven en werk ik aan mijn eigen projecten.

Mijn eigen projecten gaan vaak over maatschappelijke thema’s die mij persoonlijk bezighouden of over de schoonheid van de natuur. Ik houd er ook van om mijn beeld te combineren met mooie woorden.

Wat tekent u?

De dood fascineert mij mateloos: het is de enige zekerheid die wij hebben in het leven. Iedereen denkt het zijne van de dood, maar hij komt voor ons allemaal een keer: arm of rijk, dik of dun, jong of oud. De manier waarop wij en met de dood, rouw en verlies omgaan tekent ons. De Eenzame uitvaart is daar een voorbeeld van. Dat de moeite wordt genomen om voor iedere nieuwe dode zonder nabestaanden, telkens nieuwe woorden te schrijven. Dat er in de week voorafgaand aan zo’n Eenzame Uitvaart over een mens wordt nagedacht, hem of haar een verhaal wordt (terug)gegeven. Steeds opnieuw dat minimale gebaar van liefde, van beschaving.

Zou dat verhaal ook door middel van beeld in plaats van poëzie aan de eenzaam overledene kunnen worden teruggegeven? Dat heb ik onderzocht voor mijn afstudeerproject.

Noli Me Tangere

Voor deze serie heb ik me laten inspireren door een gedicht van Michaël Zeeman:

Noli me tangere

Noli me tangere: bemin mij
voor een avond met jouw ogen,
ontketen mij, bevrijd mij
van die nooit genezen pijn. Dan kan ik
jou op vleugels dragen

Noli me tangere = raak mij niet aan

Het Sublieme

Je ziet het de laatste tijd steeds vaker: mensen die hun mobiel pakken om een ongeluk of een ramp vast te leggen. Waarom zijn mensen zo gefascineerd door rampen en ongelukken? Zou dat met ‘het sublieme te maken hebben? ’Filosofen maakten met betrekking tot het oordeelsvermogen van de mens al in de achttiende eeuw een onderscheid tussen ‘het schone’ en ‘het sublieme’. De aantrekkingskracht van het schone zou ontstaan door welgeproportioneerde vormen. Toch blijken disharmonische, onregelmatige, niet te bevatten en vaak ook angstwekkende vormen ook aantrekkelijk te zijn voor de mens. ‘Alle dingen die, op welke manier dan ook angstaanjagend zijn of verband houden met iets verschrikkelijks, of een vergelijkbare uitwerking hebben als angst en afschuw, zijn een bron van het sublieme’, schreef filosoof Burke. Dit kan mede verklaren waarom de mens vaak gefascineerd wordt door dingen die hij eigenlijk verafschuwt of toch wil kijken naar dingen die hij eigenlijk niet wil zien, zoals rampen. In deze serie zoek ik naar de grens van het schone en het sublieme in de natuur. Is die er wel?

Kennismakings- en wensengesprek

Overweeg je een uitvaartreportage? En wil je snel weten wat het kost en of wij bij elkaar passen? Bel of mail me dan. Binnen 24 uur heb je alle informatie om een besluit te nemen.

N

Vastleggen van de uitvaart / het afscheid van een dierbare

N

Een tastbare herinnering aan deze bijzondere dag

N

Professionele fotografie door een niet storend aanwezige fotograaf