We kunnen er niet omheen. Wij vervuilen onze leefomgeving zodanig dat er echt iets moet gebeuren. Alles moet groener. Het gaat er niet meer om wat je doet, maar dat je iets doet….en dat kan je doen tot ongeveer een week na het einde van je leven. Hoe duurzaam wordt jouw uitvaart? Trouw schreef een artikel over de duurzaamheid van een aantal manieren waarop wij afscheid nemen van onze doden.

“Wie in Nederland overlijdt, wordt gecremeerd of krijgt een (natuur)begrafenis. Iets als resomeren (het lichaam oplossen in een bijtende stof) mag niet van de wet. Cremeren wordt steeds populairder: 63 procent van de overledenen wordt gecremeerd. Het is de meest vervuilende vorm van afscheid nemen van het aardse bestaan, zo blijkt uit een studie van TNO uit 2014 naar de milieueffecten van begraven dan wel cremeren.” Lees het artikel in Trouw.

Naast een bewuste keuze over wat er met je lichaam gebeurt na je overlijden, valt er ook nog heel wat te winnen op andere gebieden tijdens de uitvaart. Denk eens na over verspilling van hapjes of bloemen, of het aantal te drukken kaarten en realiseer je dat kleine veranderingen die je nu maakt over een lange tijd een groots effect kunnen hebben.

Ik vind het fijn dat ik steeds meer uitvaartbegeleiders tref die zich heel bewust zijn van dit soort aspecten.

Ook geïnteresseerd in een duurzame uitvaart? Zelf werk ik prettig samen met Linda van Lindewey Groene Uitvaarten.  www.lindewey.nl

Meer algemene informatie over duurzame uitvaarten vind je op www.greenleave.nu